Та в този слънчев летен ден, а всъщност вечер реших да споделя с вас малко кулинарни тайни този път събрани под звънкото име "Ризото със зеленчуци и щипка вълшебство".
За целта ще са ни нужни следните продукти:
1. 2-3 тиквички (измити и нарязани на ситно)
2. 200 гр. грах
3. 200 гр. царевица
(2 и 3 аз обикновено ги слагам на око така че нека обобщим с колкото ви харесва грах и царевица).
4. Пресен лук (една връзка) или една по-голяма глава кромид
5. Чаша (или чаша и половина - според нивото на глад у присъстващите) ориз (аз използвах дълъг за целта)
6. 2-3 с.л. олио или зехтин (това при мен също е на око)
7. Магданоз (половин връзка) *по желание
8. Половин чаша бяло вино
9. Пармезан или кашкавал за поръсване
10. Сол, черен пипер, къри
11. Щипка вълшебство
Допускам, че някои от вас биха добавили нещо месно, абсолютно допустимо е, вие си избирате какво.
Приготовление:
1. Загряваме олиото и слагаме в него лука, след него добавяме ориза и бъркаме, за да не загори.
2. Добавяме бялото вино, бъркаме, наблюдаваме внимателно.
3. Като виното се изпари добавяме чаша гореща вода *по желание и бульон по ваш избор, пак бъркаме.
4. Когато наличната течност се изпари добавяме още една чаша вода + грахта и царевицата и пак бъркаме, оставяме да къкри.
5. Добавяме тиквичките, сол, черен пипер и малко къри и следващата чаша вода и пак бъркаме.
6. Според количеството ориз и състоянието (психическо и физическо на ориза) ако е нужно добавяме още една (или половин) последна чаша вода + магданоза и щипката вълшебство бъркаме, оставяме да къкри на по-слаб огън за много малко).
7. Опитваме, прави *мммм* и сервираме.
8. Поръсваме с пармезан или кашкавал *по желание слагаме и черен пипер (май съм вманиачена).
9. Наслаждаваме се на лесна и вкусна гозба, която сме си сготвили сами с желание и любов!
ПП - някъде преди или по време на приготовлението е съвсем в реда на нещата да направите готвенето по-приятно с чаша бяло вино.. или каквото подобно питие ви допада ;)
Няма коментари:
Публикуване на коментар