неделя, 1 април 2012 г.

За да ни харесват - Част 2

Мина доста време от последното кралско обръщение.
Би било добре да ви кажа, че зимата отмина, навън е зелено, дърветата са нацъфтели, птичките го правят, пчеличките също, но уви.. Голямата първоаприлска шега тази година бе поднесена с любезното участие на времето и снегът, който то ни донесе. Беше леко шокиращо да се събудя и да видя, че навън не просто вали сняг, а духа и вятър и въобще, след своеволията на Баба Марта, "мекият" Април продължава подлото и дело. И така стигнах до извода, че ставащото навън, както и поведението на времето съвсем не ми харесват.

По този повод реших, да ви помогна още малко с нещата, които не трябва да правите, за да ви харесват (противно на моето отношение към времето в момента).


Ако някой случайно е пропуснал, какво не бива да се прави от хигиенна гледна точка - информирайте се, като кликнете тук!

Всеки от нас всеки ден прави толкова много неща, за които дори не се замисля, че може да подразнят околните. Ако спрем до едно или две от нещата, всичко е наред, но ако редуваме всички неприятни навици, чашата на търпението на околните като нищо може да прелее и да започва да се влива в морето на негативните емоции, което да ни залее.

1. Налагане на собственото мнение и прекъсване на събеседника.
Едва ли има човек, който винаги да е споделял мнението на околните. Всички сме различни и точно това ни прави интересни, това казва клишето и съм склонна да се съглася. Чудесно е, че всеки има свое мнение, но когато става дума за група от хора, оптимално е да се търси консенсус. По този повод всеки трябва да се научи да прави компромиси, както и да оценява компромисите, които околните правят спрямо него.


Сигурна съм, че повечето от нас (може би около 99,8%) са прекъсвали събеседника си, в желанието си да се изкажат или да бъдат чути. Нормално е всеки да защитава своето мнение, не е нормално обаче да не позволиш на никой друг да каже своето. Всеки, който иска да участва в разговор трябва да даде шанс и на другите да говорят, ако не монолози може да провеждаде и под душа.. Все пак светът не се върти около нас!

2. Егоизмът! Един човек скоро ми каза, че неговото его е толкова голямо, че вероятно има свое его. Вероятно не е далеч от истината. Егоизмът всъщност има колкото положителна, толкова и отрицателна стойност. Полезна е за човекът егоист, от гледна точка на това, че винаги поставя себе си пред всичко останало, което му носи множество облаги, но отрицателното в случая идва от това, че отблъсква околните.


3. Липса на тактичност в общуването. Може да сте близък с някой (или поне вие да си мислите така) и да можете да му кажете всичко, но това не значи, че не трябва да внимавате, как точно му поднасяте информацията. Всички обичаме прямите хора и никой не обича да го лъжат, факт. Това обаче не значи, чe не трябва да сме тактични.


4. Превземките. Има хора, на които вероятно всеки от нас е искал да завърже ръцете на фльонга и да види как ще се справя с общуването. То са жестове, мимики, промени в гласа. Не, не, не, моля ви се стегнете се малко. Не сте интересни, а отблъскващи! Ако ми се гледат превземки ще си пусна някой бг сериал и ще се наслаждавам на кофти актьорска игра.


5. Крайностите. Задължително, винаги по повод и без повод, някои хора заемат крайни позиции, при това сякаш не нарочно - идва си им отвътре. За каквото и да става дума, те виждат само бяло или само черно и пропускат всички нюанси на сивото, за цветно да не говорим.


6. Обидчивите, дребнави, злопаметни. Те се обиждат без дори да имат повод за това, забелязват всеки дребен детайл, от който може да прихванат нещо негативно и помнят като слон, но само лошите моменти. Покрай тези хора постоянно трябва да си на щрек, да си мериш думите и да внимаваш, лошите им уши да не се активизират. Ако постоянно се обиждате на другите и правите хапливи забележки, не се чудете защо в един момент започват да ви отбягват. Това разбира се е променимо и зависи от вас.


7. "Казана дума, хвърлен камък". Обещанията не случайно се наричат така. Вероятно на всеки се е случвало да не спази някое, но ако започнем да прекаляваме това неминуемо ще се отрази на общуването ни с околните. С обещанията просто не бива да се прекалява, ако веднъж или два пъти сгафите е приемливо, стане ли ежедневен навик, ще усетите, как околните просто ще спрат да ви вярват.


8. Вечно недоволните "буреносни облаци". Това не е просто състояние, това е диагноза. Има хора, които винаги намират повод да бъдат недоволни от нещо. Ако всичко е наред, намират повод да са недоволни за нещо в миналото или защо пък не в бъдещето. Дали ще става дума за времето, за икономическото състояние или пък че хлябът от преди 3 дни е мухлясал, винаги се намира повод за мрънкане. Забавното е, че повечето "буреносковци" дори не осъзнават, че вечно са недоволни и ако някой започне да товари тях с проблемите си, веднага констатират, че "еди кой си много мрънка". Замислете се, дали случайно не мрънкате и вие, обещавам и аз да се замисля.


9. На всяка манджа магданоз и да си вреш носа там където... Има субекти, които обичат да знаят всичко, междувременно обаче се стараят да пазят своите истории в тайна, може би защото просто няма какво интересно да разкажат или пък защото пазят архив от мръсни ризи, които да използват срещу някой, ако им се отдаде възможност. Те трябва да знаят всичко, да бъдат навсякъде и да участват във всеки разговор, било като слушатели или като говорещи, важното е да са там и да не изпуснат новините. В съзнанието ми излиза сцена от един филм, който гледах на скоро: Една жени на вратата на един апартамент, от съседния излиза комшийката и казва: -Аа, звънете, звънете, и двамата са си вкъщи. :D Та така, да клюкарстваш умерено, като се събереш с приятели е почти приемливо, но да знаеш всичко, за всеки, по всяко време е прекалено.


Всичко изброено може да бъде променено. От нас зависи да не бъдем такива, каквито не искаме да бъдат другите с нас. Винаги съм мислела, че преди да направи или каже нещо, човек трябва да помисли как би се почувствал, ако той е на мястото на другия. Ако повече хора мислеха така, бихме си спестили доста неприятни моменти.

Всеки греши, няма спор, но ако някой е открил себе си в изброените по-горе отблъскващи навици и черти на характера, сега има чудесната възможност да го промени!


П.С. Като утешение, получавате прегръдка от принцесата! :) -->

1 коментар: